Linda Persson HexVärk

.15 april . .17 april
Kl 12:00 - 17:00
Plats: Gylleboverket

Installation och performance i Gylleboverkets hangar.

Välkommen i påsk på konstrundan då vi har bjudit in konstnären Linda Persson att ta över hela vår stora hangar med en utställning som hon kallar HexVärk 2022. 

Hon kommer bland annat att visa en installation bestående av handblåsta glasobjekt, keramik, film, ritual. En gång per dag aktiveras utställningens handblåsta glasobjekt i ett liveperformance och ritual – minnesritualen The last breaths/De sista andetagen.

HexVÄRK är en solo kompilering av konstnären Linda Persson.  

Vid Gylleboverket kommer Linda visa både nya och äldre verk från hennes långtida undersökningar av kvinnlig vetskap med dess förhållning till jorden och den kvinnliga kroppens fortsatta utsatthet genom en sorts hyllning och återupprättelse.  

 Till exempel kommer bl.a glasverket De Sista Andetagen aktiveras genom en daglig Minnesritual för de första 8 kvinnor som anklagades, torterades och avrättades som ’trollkona’ 1550-1626 i Småland. Detta verk visades första gången vid Växjö Konsthall 2019/20.  

 Hex- har relation både till vetenskapen och till spel i det svenska språket, men användandet av Hex är här en skildring av det engelska ordet Hex som betyder Curse eller Spell, dvs. en förbannelse eller förtrollning.  

I titlen HexVÄRK vill Linda ge en förnimmelse till betydelsen av berättande och återberättande, hur ordet kan styra tankar och på så vis också våra aktioner.  

-VÄRK som ljud kan betyda både något som värker, gör ont men också berätta om verk som handling eller resultat av arbete som ett konstverk.  HexVÄRK vid Gylleboverket kommer därför att inbjuda till reflektioner kring vetande, handling och det imaginära. Likt ett frö som förblir en sten tills den är sådd.  

Om konstnären 

Linda Persson arbetar kontext/ platsbaserat genom skulptur och installation, ritualer och film, både genom offentliga uppdrag, som utställningar eller radio/nätet/bokform.

Linda Persson har studerat Skulptur på Chelsea College of Art and Design i London, Sound and Sculpture på Southampton University, Winchester School of Art. Mellan 2011-12 hade hon ett reseach-år på Kungliga Konsthögsklan i Stockholm.

Sedan 2020 har hon flyttat hem till Sverige efter många år utomlands och är nu baserad i Småland. 
Hon är reperesenterad på gallerier/museums som Örebro Länsmuseum, Haninge Konsthall/ kommun, Brandbergen Bibliotek, OMAKA Stockholm, Västerås Konsthall/ kommun, Carlforsska gymnasium, Sweden, Drawing Room London, Whitechapel Gallery prints och i privata samlingar internationellt. 2019 var hennes verk inkluderade i 100 Sculptors of Tomorrow publicerad avThames and Hudson. 

Läs mer om hennes verk här

2560 1707 gustaf