Conferense of the birds

Gylleboverkets konstnärsgrupp representerar tillsammans med Ulrika Jansson Sverige i det Nordiska samarbetet Conference of the birds.

Konstnärer och forskare från Sverige, Norge, Damark, Finland och Ryssland arbetar parralellt med fåglar i vår samtid som tematik.

En turnerande utställning planeras 2023.

Kuratorer: Ulrika Jansson (SE), Eva Bakkerslet (NO) Ulla Taipele (FI)

Conference of the birds 2018-2023 är ett tvärvetenskapligt konstprojekt som reflekterar över olika fågelkulturer och samexistens mellan fåglar och människor i de nordiska länderna och Ryssland. Projektet börjar med en serie platsspecifika samarbeten så kallade Nests där konstnärer, forskare och lokala aktörer samarbetar utifrån ett antal specifika fågelrelaterade frågor. Processen och resultaten från arbetet i Nesten visas som en serie events och utställningar på en eller flera institutioner i Norden och Ryssland under 2022-2023.

Projektet är inspirerat av den episka dikten ”The Conference of the Birds ” (1170) av den persiska poeten Farid ud-Din Attar, där världens fåglar samlas för att hitta lösningar på problem som påverkar fåglars liv och våra liv fortfarande i dag.

Gylleboverkets konstnärsgrupp arbetar från 2021 och framåt med olika ritualer och filmer för projektet med avstamp på Kosteröarna i Bohuslän

2094 1166 Jona Elfdahl